Negunya in de Meevaart - Blog - Paul Nas, Balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
21200
post-template-default,single,single-post,postid-21200,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Negunya Meevaart

Negunya in de Meevaart

Op 7 december was er een optreden van Negunya in de Meevaart in Amsterdam. De balafoon basis voor Negunya is de lesgroep Amstelveen (later werd dat Uithoorn). De samenstelling deze keer bestond uit Yvonne, Winnie, Ingrid, Inger, Ineke, Hans, Bas en mijzelf. In de weken ervoor hebben we een aantal keer goed geoefend met het programma dat we wilde brengen en vol vertrouwen zijn we naar Amsterdam afgereisd naar het Community Centre voor ons optreden van Negunya in ‘De Meevaart‘ in de Indische buurt.

Vrijwilligersavond

het bleek een drukke avond te zijn in De Meevaart! Er was die avond ook een vrijwilligersfeestje waarbij alle vrijwilligers van het Community Centre waren uitgenodigd om samen een hapje te eten. Er was een grote verscheidenheid aan maaltijden en hapjes klaargemaakt door een deel van de vrijwilligers. Het eten was een mooie weerspiegeling van de mengelmoes aanwezige vrijwilligers. Het was een gezellige boel en ik bedacht me dat ik – als ik in deze buurt zou wonen – me gelijk zou aanmedlen als vrijwilliger! De bereiding van deze maaltijden in de keuken van het centrum leidde er wel toe dat het normale buurtrestaurant niet open was die avond.

Maaltijd

De maaltijd die de organisatie voor ons bedacht had voorafgaand aan ons optreden bestond dan ook niet!. Een misverstand dat snel werd opgelost: ‘Er zou wel genoeg eten zijn voor de vrijwilligers zodat wij met zijn achten best zouden kunnen mee-eten’. Voor ons een buitenkansje maar het betekende wel dat we moesten wachten tot de anderen hun maaltijd hadden opgehaald en we zeker een uur later zouden gaan optreden als was voorzien. Maar ook dat was geen enkel probleem en wij besloten dan ook alles ‘los te laten’ en te gaan genieten van de maaltijd en maar zouden zien hoe het ging lopen.

Techniek

Negunya heeft  nog weinig ervaring met de techniek voor versterking van balafoons en N’Goni’s met zang en percussie. maar gelukkig was er buurtvrijwilliger Hans voor ons beschikbaar die ons zou helpen. Hij werkt als vrijwilliger voor de maandelijkse activiteit ‘De Jampot’ waarvan wij onderdeel uitmaakte die avond. We kregen drie microfoons ter beschikking en overlegde over wat wijsheid zou zijn.  Gezien de grootte van het zaaltje besloten we om alleen de zang en de praatjes tussendoor te gaan versterken; de rest zou och wel zonder moeten kunnen gaan…?

De Fans

Na het eten hebben we in de feestzaal nog even een oproep gedaan en toen konden we beginnen! Inmiddels hadden ook enkele van de fans van Negunya zich gemeld. Collega’s van het werk van Bas, maar ook vrienden en kennisen waren aankomen. Ze hadden gehoord of in mijn recente nieuwsbrief gezien dat we gingen spelen in de Meevaart.

Programma

Yvonne en ik hadden afgestemd wie welke praatjes tussendoor zou doen. Ik mocht de aftrap nemen met de voor mij bekende introductie van Awa Dabole. ‘Stel je voor daat je in een West-Afrikaans dorpje bent en er wordt door het dorp geroepen dat het feest (Awa) ook wekelijk gaat beginnen (Dabolé)’. Het is een fijn startnummer waarin ook gelijk alle muziekanten werden geintroduceerd. Aansluitend werd  ‘Bo Yaro’gespeeld met een naadloze overgang door Winnie en Ineke ingezet. Daarna leidde Yvonne de volgende twee nummers in: ‘Yaro le Wa Ve Fio’ (een nummer ter ondersteuning van het werk op het land) en het N’Goni nummer van Winnie en Bas. Erv werd goed meegezongen door het publiek! Als laatste nummer werd ‘Senalé Malin’ gebracht; een combinatie waarin ook Djembé en ‘breaks’ werden gespeeld door Bas. (Mooi spectaculair zij een fan achteraf).

Proffesioneel

Bij het hele optreden stond een mooie steady begeleiding door mijn balafoon leerlingen Ingrid, Inger, Hans, Winnie en Yvonne. De percussie van Ineke was gevarieerd en vast (op sicco, sabar, karandjan en sangban!). Het was een leuk optreden en vanuit de organisatie kregen we onder andere het compliment van een ‘professionele uitstraling’. Dat was mooi te horen en dat kwam naast onze vertolking natuurlijk ook door de mooie ‘Negunya-kostuums’! Na ons volgde nog een optreden in het kader van de ‘Jam-pot’ waarbij mensen de gelegenheid kregen om mee te spelen op hun instrument. Binnen onze groep was enthousiaisme over het optreden van Negunya in de Meevaart en we hebben ons voorgenomen met dit programma vaker naar voren te komen. (Hou het in de gaten!)

Awa Dabolé
Yaro Le Wa Ve Fio
N’Goni’s
Senalé Malin
1 Comment
  • Yvonne Jacob
    Posted at 15:33h, 10 december Beantwoorden

    Ik heb heel erg genoten van alle voorbereidingen die tot dit bijzonder geslaagde optreden hebben geleid. Bedankt Paul voor het meedoen: ik ben heel blij dat je het zelf ook leuk vindt om hieraan mee te werken. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Post A Comment