Dam tot Damloop 2022 - Blog - Paul Nas, Balafoon-passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
37722
post-template-default,single,single-post,postid-37722,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Dam tot Damloop 2022

Dam tot Damloop 2022

Op 17 september had Negunya zoals voorgaande jaren aangemeld om te gaan spelen tijdens de Dam tot Damloop 2022. Deze hardloopwedstrijd gaat van de Zaanse Dam naar de Amsterdamse Dam. Het beloofde al een koude natte dag te worden en daarom had ik mijn grote partytent meegenomen. Dat pakte goed uit, al moesten we  met windvlagen hem vastgrijpen om te voorkomen dat hij de lucht in zou gaan. We hadden er een ‘kreet’ voor afgesproken waarna iedereen een stang zou pakken….

We waren met een mooi cluppie: Yvonne en Winnie, Rik, Hans, Marcin, Robert, Anne Marie en ikzelf. Marcin had zijn Klarinet meegebracht en kon mooi meespelen op het nummer Awa Dabole. Ook bellen, een beetje djembe erbij. Dat was mooi!

Helaas vond niet iedereen uit de buurt het aan te horen, want een boze buurtbewoner kwam verhaal halen en sommeerde ons om te stoppen. Omdat wij waren ingehuurd door de organisatie, leek ons dat geen goed plan… Maar na verdere intimidatie besloten we in overleg met toegesnelde sussende omstanders dat we nog een half uurtje zouden spelen. We hebben daarna ook nog de hardlopers een half uurtje aangemoedigd maar toen was het ook onderhand einde wedstrijd. Volgend jaar krijgen we waarschijnlijk een ander plekje.

Dam tot Damloop 2022

Tent was geen overbodige luxe.

Tent vast houden

Tent vast houden tijdens de Dam tot Damloop 2022

De geschiedenis van de Damloop.

“Het Noordzeekanaal was na de Tweede Wereldoorlog een fors obstakel vanuit Amsterdam naar het noorden, en vice versa. De Zaanstreek, met name Zaandam, merkte dat dan ook aan den lijve. Voor de overtocht was de Hempont de belangrijkste verbinding. In 1959 werden dagelijks 5.800 auto’s vervoerd, met wachttijden die opliepen tot drie kwartier. Niet verwonderlijk dus dat actie is gevoerd voor een betere, snellere verbinding. Dat zou een tunnel onder het Noordzeekanaal door moeten worden. Zodoende werd de Dam tot Dam race georganiseerd: van de Zaanse Dam naar de Amsterdamse Dam. Het maakte niet uit hoe men zich tussen start- en eindpunt verplaatste, als het maar snel was. Het was vooral een ludieke actie. In de race en de voorbereiding ervan konden toeschouwers genieten van vreemde verschijningen als kozakken en kamelen. De Zaandamse burgemeester Francken liep in een duikerspak over de bodem van het Noordzeekanaal van Amsterdam naar Zaandam. Verder deed er een keur aan bekende Nederlanders mee, zoals dichter Simon Vinkenoog en tekenaar Opland. Winnaar werd de 32-jarige Wout Bruynzeel met een tijd van 10.25 min. Hij maakte gebruikt van een speedboot. De tunnel kwam er. Op 21 juni 1966 opende toenmalig koningin Juliana de Coentunnel. Inmiddels heeft deze verbinding een te beperkte capaciteit en is in 2013 de Tweede Coentunnel geopend.”

No Comments

Post A Comment