Faratuben - Blog - Paul Nas, de balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
24489
post-template-default,single,single-post,postid-24489,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Faratuben

Faratuben: Originele Bobomuziek

Deze zomer toert Faratuben door Denemarken en andere Scandinavische landen en in juli (als ik er ben) spelen ze in de buurt van Århus! Ik ga  zeker kijken maar misschien kunnen ze ook nog wel komen naar het Grobund Byggefest; ik herinnerde me dat er ergens stond dat programma suggesties nog steeds welkom waren. Dus ik nam contact op met Tore, van het Festival, en waar ik al contact mee had gehad voor mijn balafoon-frame-bouw-workshop. Hij luisterde naar hun CD en zag de Youtuvbe filmpjes er werd enthousiast. Ze proberen Faratuben naar het Festival te krijgen. Als dat lukt is hun optreden (samen met mijn balafoon-workshop) een mooie promotie voor de balafoon in Denemarken!

Sira Kura

Ondertussen hun CD ‘Sira Kura’ eens wat beter beluisterd. Youssouf had al eens gezegd dat het nummer ‘Zaantje Nge Nou’ er op zou staan. Tot mijn verbazing staat er ook een nummer op dat ik afgelopen jaar van Youssouf geleerd heb: ‘Sina Ma Mi Bwonba’. Dit gaat over een tweeling die samen twee runderen hebben. Er wordt veel meer tekst gezongen dan Youssouf ons leerde. Daar kan ik nog eens mee aan de slag.

Fartuben
Tour 2019
Fartuben
Tour 2019
Tour 2019

‘Terete’ (De openingsdans)

Faratuben ‘Pari’ – Live

Update 26 mei

 

Toen ik laatst met Youssouf Keïta, mijn leraar in Burkina Faso appte, bleek dat  dat zijn neef Kassim bij Faratuben zit! Hij speelt zomer drie maanden in Denemarken is! Kassim heb ik leren kennen in 2012 in Mali toe hij daar samen met Youssouf les gaf in hun geboortedorp Konsankuy. Naderhand heb ik hem nog een paar keer ontmoet o.a. tijdens een jaarfeest in het dorpje Borokuy (Burkina) waar hun band Super ZamaZa speelde. En vervolgens in Sikasso waar hij en zijn vrouw Fatumata speciaal vanuit Bamako naar toe waren gekomen om ons te ontmoeten. Kassim is nu al 5 keer uitgeroepen tot de beste balafoon-speler van Mali. A ls een echte ‘Djeli’ speelt hij de balafoon terwijl hij zingt en hele verhalen verteld tijdens het spelen.

Meer informatie over Faratuben

Kassim dus speelt bij de hybride band ‘Faratuben’. De band is een combinatie is van Malinese en Deense muzikanten. Ze maken ‘Bwa’en ‘Bobo’ nummers in een modern jasje. Sory Dao is hun zanger en Kassim de balafonist. De CD ‘Sira Kura’ is te beluisteren op Spotify. Er staan twee nummers op die ik eerder op de balafoon leerde spelen met Youssouf.

Update zomer 2019:

 

Ik zag Kassim spelen met Faratuben in Denemarken!

Toen ik van Youssouf het telefoonnummer van Kassim in Denemarken kreeg, kon ik hem bellen en ontmoeten voor hun concert:  ‘Africa meets Langå’. We gingen naar het dorp Langå; het werd een heel klein evenement waar misschien 30 buurtbewoners op afkwamen. Naast Faratuben speelde ook ‘African Footprint International’ met Ghanese traditionele ritmes met moderne instrumenten. Leuke middag en ook nog even met Kassim gekletst.

Kassim & Paul
Faratuben
No Comments

Post A Comment