Balafoon Meeting December 2019 - Blog - Paul Nas & Balafoon
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
26164
post-template-default,single,single-post,postid-26164,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Balafoon Meeting December 2019

Balafoon Meeting December 2019

Op zaterdag 7 december 2019 heb ik de Balafoon Meeting December 2019 gehouden voor leerling en en andere geïnteresseerden. In de mooie ‘Plaza’ van het Hooge Veer aan de Bredaseweg in Tilburg waren we te gast. Fijne akoestiek en goede service. Met napraten bij mij thuis, mooi om de hoek van Het Hooge Veer!

Woro Ma Bwe

Ik heb er twee workshops gegeven. De eerste was met Woro Ma Bwe, een Bwa balafoonstuk dat ik heb geleerd in Konsankuy in Mali in 2011 van Youssouf en Kassim Keita. (Shakara) Woro Ma Bwe is een ritme van de Bwa ofwel Bwaba, een ondersoort van de Bobo uit Burkina Faso / Mali. ‘Moment van geluk’, omdat het regent. Het is een ritme dat past bij het oogstfeest. Het lied is al oud, maar de balafoon begeleiding is van eind 20ste eeuw (Zouratié en Daga Coulibali).
Het nummer is een interpretatie van een nummer van de Nigeriaan Fela Kuti (Shakara). In het lied wordt gezongen dat het een goede avond is (“mi ma domè”) omdat de regen goed is (geweest) voor de oogst. In de tweede regel wordt verteld dat je aan de manier waarop de ‘shakara’ dans gedanst wordt, dat de buiken goed gevuld zijn (anders zou er niet zo uitbundig / mooi kunnen worden gedanst). In de derde regel zegt een vrouw: “He jij jonge vent, je kijkt naar me, wil je me? De groep heeft de melodie, het basisbegeleidingspatroon geleerd en een begin gemaakt met een solo begeleidingspatroon en zang. Hier een kleine impressie.

Bo Yaro: solo frases

Na de lunch heb ik gewerkt aan Bo Yaro, een nummer waar ik alle lesgroepen al eerder gewerkt is naar aanleiding van de Balafoonmeeting in 2017. Bo Yaro is een Bobo balafoonstuk dat het werk van de boer (in Mali en Burkina Faso genoemd “Danveillaro”) op het land ondersteund. Het wordt dus gespeeld tijdens het werk op het veld. Bo Yaro = de jonge Bobo(man). We hebben een paar solo frases doorgenomen.

Presentaties

Ten slotte hebben die groepen die dat wilde iets laten zien van waar ze in de lessen mee bezig zijn. Het was leuk om elkaar te laten zien waar we mee worstelen of waar we iets leuks hebben bedacht voor een arrangement. Kleine optredens met balafoon en zang, en soms gebruik van andere instrumenten zoals N’Goni, en begeleiding met Bara’s, Djembe, douns, sjekers en rasp.

Nakletsen hebben we bij mij thuis gedaan; verschillende mensen hadden wat te eten meegebracht en ondertussen werd er nog wat op de N’Goni gespeeld. Het was een fijne dag; Bedankt alleemaal voor jullie inzet en bijdrage!

Onderweg naar de Balafoon Meeting December 2019

No Comments

Post A Comment