Mamadou Diabaté & Percussionmania - Blog - Paul Nas
28468
post-template-default,single,single-post,postid-28468,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Mamadou Diabate

Mamadou Diabaté & Percussionmania bij Afrikafestival Hertme 2017

Engels Frans

Goede herinneringen aan Mamadou Diabaté & Percussionmania bij Afrikafestival Hertme 2017? Ik vond een mooi filmpje van ‘Masaba Kan’ zoals dat op 2 juli 2017 werd uitgevoerd. Wat een heerlijk swingend nummer! Ik was er toen helaas zelf niet bij maar de sfeer uit het optreden voelt geweldig. Ik krijg gelijk zin om te dansen!

Het nummer staat ook op het Album ‘Masaba’ van Mamadou Diabaté. Daar wordt het gezongen door een van mijn favoriete Burkinabè zangeressen: Kandy Guira. Ik zou het nummer graag eens spelen en wie weet kan ik het ooit nog leren van hemzelf (of anders Youssouf Keita of Oumarou Bambara. Ik heb wel al geprobeerd het nummer zelf ‘uit te puzzelen’ en er patronen bij te maken. Op Hertme werd het nummer op een balafoon   gestemd in A-majeur gespeeld en die heb ik toevallig ook nog een staan. Het maakt het handiger om nummers proberen te analyseren als de balafoon in de passende stemming is. Ook de eerste jaren van de workshops in Mali gebruikte we deze balafoons, dus daar kan ik ook nog eens wat van terughalen. Later zijn we op mijn verzoek overgestapt op de – inmiddels ingeburgerde – ‘Hollandse stemming’.

In Percussion Mania speelt ook de broer van Mamadou; Seydou ‘Kanazoé’ Diabaté, die met zijn eigen band een prachtig repertoire heeft opgebouwd.

Mamadou Diabaté & Percussionmania op het Afrika Festival Hertme!

Hiernaast / onder kan je de versie op het Album ‘Masaba’ op spotify nog eens rustig beluisteren:

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie