Térété & Sanji bij Balafoon Meeting - Blog - Paul Nas & Balafoon
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
38163
post-template-default,single,single-post,postid-38163,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Térété & Sanji

Balafoon Meeting – Térété & Sanji

Hier een verslagje van de Balafoon Meeting die gehouden werd op zaterdag 4 februari 2023 in Tilburg. We hebben die dag gewerkt aan twee ritmes: Térété & Sanji. Ook hebben we via een groot scherm een live video gesprek gehad met Youssouf Keita, die een inleiding heeft gehouden bij het ritme Térété en ons succes en plezier wenste met de bestudering en het spelen van het ritme. Daarnaast heeft de gast die ik had die dag, Corinne Durin ons het ritme Sanji aangeleerd. Corinne was mijn gast en leerling uit Comox, Vancouver Island, Canada. Zij heeft daar een groep balafonisten die zij wekelijks met lessen begeleid. Zij was voor een 10-daagse privé workshop bij mij op bezoek.

Térété

Het ritme Térété is een ritme dat gaat over een verandering van de dialoog tussen een man en vrouw in een relatie. Door een bijzondere interventie en nieuwe benadering van communicatie door de vrouw, wordt een probleem bespreekbaar gemaakt op een manier die naar een oplossing / verbetering kan leiden.

Ik had voorgaand aan de meeting van Youssouf enkele video’s toegestuurd gekregen waardoor ik mijzelf op de les tijdens de meeting kon voorbereiden. Voor mij was het ritme dus nog niet ‘gesneden koek’ maar ik had het voldoende kunnen analyseren en uitschrijven om er de meeting mee te kunnen invullen. De patronen A & B waren niet makkelijk en Youssouf had ook een lang intro bij het ritme samengesteld waar de hard voor hebben moeten werken om die goed te kunnen spelen. De souplesse en vanzelfsprekendheid in de motoriek heb ik tijdens die dag nog goed kunnen oefenen! Inmiddels is er een ritmepagina van dit nummer en die kan je hier vinden.

Het Hooge Veer
Sanji

Op mijn verzoek heeft mijn gaste Corinne Durin een start voor het ritme  ‘Sanji’ gepresenteerd en ons aangeleerd. Het waren 4 patronen die door elkaar heen een mooi effect gaven. Het zijn oefeningen die zij ooit kreeg van Mamadou Diabaté om toe te werken naar Sanji. Het ritme zelf is veel complexer blijkbaar maar het samenspel van enkele patronen samen doet me wel denken aan de bijzondere muziek van de Sambla en Toussain (ik geloof dat Mamadou van een van die twee etnische groepen komt). Voor Corinne was het ook een mooie ervaring om een keer voor een nieuwe, onbekende groep, een workshop te geven.

Yiri Kan

Eenmaal aan het na-kletsen bij mij thuis hielden we nog een video gesprek met Youssouf en vertelde hij de plannen voor de nieuwe stichting ‘Yiri Kan’ (zie blog item daarover). Een van de komende aandachtspunten is aandacht vragen voor de boom waarvan balafoons gemaakt kunnen worden de ‘Palissander Senegalesis’. Alle bouwers en spelers gaan uitdragen deze boom te beschermen en nieuwe aan te planten in de landen waar deze boom gebruikt wordt voor balafoonbouw: Ivoorkust, Mali en Burkina Faso. We hebben geproost op de start van activiteiten van Yiri Kan!

Yiri Kan
Balabos optreden

Tijdens de maaltijd was er nog een optreden van ‘Balabos’ waarbij liederen die bekend zijn bij de leerlingen een eigen interpretatie hadden gekregen. Balabos is een trio met Mirjam de Leuw (N’Goni), Anton Sluijtman (Percussie) en mijzelf op balafoon. Térété & Sanji werd niet meer gespeeld; dat heeft nog wat oefening nodig……

Balabos
Live Video call
3 Comments
 • Yvonne
  Posted at 22:56h, 07 februari Beantwoorden

  Het was wederom een heerlijke dag.

 • Inger
  Posted at 13:29h, 16 februari Beantwoorden

  Een heel geslaagde dag!

 • jenny Huynen
  Posted at 10:48h, 24 maart Beantwoorden

  Het was een leuke dag en fijn om alle bekenden weer eens te ontmoeten!
  voor mij heeft deze dag mij weer een stap verder gezet in het omarmen van mijn N’Goni .
  Vandaar mocht ik nog een keer aansluiten dit met de N”goni zal zijn! helemaal Happy en thanks everyone!
  liefs Jenny

Post A Comment