Een Eritrese Krar gemaakt - Blog - Paul Nas, balafoonpassie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
39812
post-template-default,single,single-post,postid-39812,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Een Eritrese krar gemaakt

Een Eritrese ‘Krar’ gemaakt

Laatst kreeg het Kessels Instrumentenmakers museum in Tilburg, waar ik vrijwilligerswerk doe, een bijzondere vraag. Vanuit de opvang van Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers in Tilburg werd geïnformeerd naar de mogelijkheid om onder begeleiding, een workshop ‘Krar-maken’ mogelijk was. De Krar is een klein Eritrees snaarinstrument dat veel gespeeld wordt in Eritrea en waar veel kinderen al van jongs af aan mee leren spelen. Een groepje Eritrese jongeren leek het leuk om zelf zo’n instrument te gaan maken en hun begeleider bij het COA; Bernt wilde hun wel daarbij helpen. Hij nam contact op met het Kessels museum en ging zelf op zoek naar een bouwtekening en het materiaal dat nodig is om zo’n krar te maken. Hij ging er thuis mee aan de slag. Hij maakte een proefmodel en had na een tijdje zomaar een Eritrese ‘krar’ gemaakt!

Omdat ik binnen het museum de ‘Afrika’ specialist ben, kreeg ik de vraag van Bernt doorgespeeld en het leek me wel wat zo’n activiteit in de werkplaats van het museum te begeleiden. Binnen het museum kreeg ik groen licht dus ik maakte een afspraak op een dinsdag middag. Dan is het museum gesloten en de werkplaats niet bezet. een rustig moment om een eerste keer die activiteit uit te proberen.

Op 26 juni en 23 augustus en hebben steeds vier jongens uit Eritrea, in het Kessels museum de hele middag gewerkt en onder begeleiding van Bernt en mijzelf, een Eritrese krar gemaakt. Ze hebben ieder gewerkt aan een eigen model. De jongens waren erg enthousiast en ook Bernt was super tevreden: “Twee keer is er de hele middag aan één stuk door gewerkt, met alle aandacht en zonder pauzes!”.  Mogelijk dat de activiteit een vervolg krijgt en vaker in het museum zal plaatsvinden. Een volgende keer komen er dan ook waarschijnlijk enkele meisjes mee.

Een Eritrese krar gemaakt
Een Eritrese krar gemaakt

Voorbeeld van een Krar die voor de workshop gebruikt is.

Traditionele

Traditionele Krar

No Comments

Post A Comment