Byggefest 2019 - Blog - Paul Nas, de balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
25223
post-template-default,single,single-post,postid-25223,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Byggefest 2019

Byggefest 2019

Al voor de vakantie in Denemarken had ik me aangeboden een workshop Balafoon-frame-maken te verzorgen, tijdens het Byggefest 2019 in Ebeltoft. Toen we er eenmaal waren bleek het een 6-daags, kleinschalig bouw-festival, met muziek; op de drukste tijd waren er 300 bezoekers. Overdag gingen de bezoekers aan de slag met allerlei bouw-projecten met hout. Er was een grote berg hout gesponsord door andere festivals en doe-het-zelf-zaken. Er was een internationale vrijwilligersgroep die tijdens en rondom het festival actief was. Zij hadden bijvoorbeeld al het hout gesorteerd, van spijkers en schroeven ontdaan en gestapeld of bij elkaar gelegd. Er waren voornamelijk locale groepen / artiesten die bovendien allemaal gratis kwamen optreden vanwege hun band met het organiserende eco-dorp in oprichting: Grobund.

Het Festival

Aankomst en voorbereidingen

Voor de Camping van het Byggefest 2019 was een naburig gelegen oud landbouwveld in gebruik genomen. Er stond nog graan met veel kruiden en klaprozen er tussen in. Plat gewerkt en vervolgens naar brandweer voorschriften ingedeeld. Her  en der waren brandblussers en vuurzwepen weggezet. Uiteindelijk moesten nog de paden worden gemaaid en een nachtbrandwacht worden ingesteld. Slapen op een laagje hooi…

Gereedschap lenen
PaulKarin

Er was een uitleen georganiseerd waar je accu-schroef-boor-machines (25 stuks!), zaagtafels, cirkelzagen, grote boor-machines en het nodige hand gereedschap kon lenen (voor zover je dat niet zelf had meegenomen). Om te lenen moest je een polaroidfoto laten maken en deze inleveren. Die werd op de plek gehangen van het uitgeleende stuk gereedschap. Als je het had terug gebracht kreeg je je foto terug en kon je hem ophangen aan een grote zuil, in afwachting van je nieuwe leen behoefte.

Het bouwen

Sommige mensen hadden zelf een project bedacht wat ze wilde gaan uitvoeren. Hierbij was de mogelijkheid voor anderen (zonder eigen project) om aan te sluiten en te helpen. Overdag was het rondom de voormalige fabriekshal, waar het Eco-dorp mee is opgestart, een drukte van klussende mensen met allerlei hout-projecten. Grote projecten waren er zoals een terras op de dijk tussen de fabriek en de zee, een drijvende sauna, een pizza oven voor het Eco-dorp, drijvende podiumdelen. Ook werkte men een boegbeeld van riet voor een boot en een enorm lampion-vis geraamte (zo’n vis die een lokaas voor zijn eigen bek heeft hangen!). Maar er waren ook vele kleinere projecten zoals een kippen-leg-hok, een gitaar, een zitbank stofferen, een roeispaan, een bestek-lade, van alles!

Overige activiteiten op het terrein tijdens het Grobund ‘Byggefest’ Bouwfestival

Activiteiten in mijn Balafoon hoek

Onder de kleine projecten viel dus ook mijn balafoon-frame. Ik had een mooi hoekje ingericht waar ik kon werken met mensen die interesse hadden. De eerste dag waren enkele jongelui uit de vrijwilligersgroep nieuwsgierig en zo hielpen zij mij met het eerste meet-, zaag- en schuurwerk. Later kreeg ik een paar mensen die regelmatig kwamen werken. Ik had goede hulp van o.a. Teis, Benjamin, David en Severin. Uiteindelijk heb ik bijna twee balafoon frame’s kunnen maken met deze groep. Ik had kalebassen en klankstaven meegenomen zodat we ze ook echt konden afbouwen en als instrument opleveren. Eén balafoon is achtergebleven om te gebruiken in het muziekcentrum van het Eco-dorp.

Zojuist gemaakte Balafoon gepresenteerd bij het Byggefest 2019

Dus terwijl Karin vrijwilligerswerk ging doen in de keuken en de bar heb ik het frame-bouwen begeleid en ondertussen mini-workshops balafoon spelen gedaan met (andere) geïnteresseerden. Ik had mijn eigen grote, en twee kleine balafoons mee genomen. De Deense cultuur wordt actief gestimuleerd levend te houden, veel meer dan in Nederland (waar we wel veel hoog op hebben met onze cultuur, maar er weinig actiefs mee doen). Elke ochtend kwamen er enkelen met keyboard, accordeon en viool om gezamenlijk folk-liedjes zingen, te begeleiden. Het Deense ‘Blauwe boekje’ was daarbij leidend (ook op website natuurlijk). Toen de eerste balafoon klaar was heb ik ook een keer ‘s ochtends deze ten doop gehouden en Awa Dabolé laten spelen door een groepje jongeren die ik dat had aangeleerd.

Deense Cultuur

De bandjes die optraden tijdens Byggefest 2019 waren allemaal op één of andere manier betrokken bij het Eco-dorp of het organiserende duo Tore en Noa. De bands traden gratis op en hadden natuurlijk ook hun eigen fans onder het publiek. Er was een vracht strandzand voor het podium uitgestort waar je lekker naar de bands kon kijken en luisteren. Of waar je lekker in kon dansen met blote voeten! Volgend jaar gaan we weer; Byggefest 2020 valt van 13 – 18 juli. Maar ik heb ook het mooie ‘Utamaduni Africa Summer Camp‘ gevonden waar ik mezelf voor een balafoon workshop heb aangeboden; www.utamaduni.dk/camp valt van 18 tot 25 juli.

Faratuben

Tijdens de vakantie nog één balafoon-avontuur gehad; Ik heb Kassim Keita, een van mijn docenten uit Mali ontmoet en zien spelen bij de Deens-Malinese groep Faratuben. Via internet had ik enkele van hun speeldagen gevonden en er was er een in de buurt tijdens ons verblijf; ‘Langå meets Afrika’. Wij naar Langå gereden; bleek een klein dorpje te zijn, waar ze met een paar mensen een tentje aan het opzetten waren voor het Afrika-gebeuren. Twee muziekgroepen met banden met dit dorp kwamen opdraven voor een optreden. Erg kleinschalig dus; er waren hooguit 40 bezoekers!
Maar Faratuben was er en Kassim speelde zijn balafoon. We hebben er veel plezier gehad en Kassim en ik hebben nog even bij gekletst…. Volgend jaar is hij weer in Denemarken met Faratuben; ik hoop hem dan ook weer te zien bij een wat groter concert. Misschien volgend jaar tijdens het Grobund Byggefest?

1 Comment
  • Danielle
    Posted at 20:59h, 03 oktober Beantwoorden

    Leuk om te lezen!,

Post A Comment