Corona - Bwaba - Balafoonritmes - Paul Nas; de Balafoon is mijn Passie!
31496
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-31496,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Corona

Laatst aangepast op 31 juli 2022

D Corona is ook de naam van een ritme dat gemaakt is door de griot-familie Keita in Konsankuy, Mali. De djeli of griot (soort troubadour) heeft ook als taak om met nieuwe liederen in te spelen op de actualiteit en om mensen op de hoogte te brengen van zaken die als algemeen belang worden gezien. In dat kader maakte in Konsankuy de griots van de Keita- en Coulibali familie een lied met balafoon begeleiding over de gevaren voor Corona, de schade die dat aanricht en de maatregelen die nodig zijn om besmetting te voorkomen.
Fatoumata Sanou en Mahamoudou Coulibali maakte het lied. Youssouf Keita en zijn neef Kassoum Keita maakten er een balafoon begeleiding en melodie bij. Zo werd het een nieuw balafoonstuk in de Bwaba traditie.
In het refrein worden algemeenheden rond de pandemie gezongen, zoals dat het veel schade heeft toegebrachgt in de wereld en dat alle landen er door zijn getroffen (die kunnen ook worden opgesomd). In zang door de griot tussen de refreinen door worden allerlei maatregelen van belang opgesomd zoals het afstand houden, geen handen schudden, afstand houden, mondkapjes, etc genoemd. (Dimigna = de wereld, ho wo ya mè = maakt veel schade, zo’m bi = is er gekomen)

Wa ni yoo Corona zo wa tun (2x)
Dimigna ni bwéra corona
(De hele wereld)
Corona bwè sé ho wo yamè

Pays Bas tu haa (Burkina tu haa, ect.)
zelfs in Nederland, zelfs in Burkina, enz.)
Corona zo’m bi ho wo yamè
Corona is gekomen en heeft veel schade aangericht

De Baobap is de heilige boom van Afrika. Hij heeft een helende kracht. De bladeren worden gebruikt om er de traditionele saus mee te maken die bij de To gegeten wordt (To is pap van granen die op het platte land, ook wel in de grote steden veel gegeten wordt). Het fruit van de Baobap is is al in min of meer droge vorm als je de vruchten open maakt. Het barst van de vitamine C en andere vitamines en mineralen. In het Westen wordt het zelfs als ‘superfruit’ gepromoot.

Foto gemaakt tijdens de Afrika reis van IDON! in 2004

Na de workshop speelde Youssouf het nummer nog eens met liedje

Nu ook geluidsbestanden toegevoegd!!

Afspeelsnelheid regelbaar via opties (drie puntjes)

De instructie video’s zijn regelbaar in afspeelsnelheid

Bronnen:

Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2022.

Update geschiedenis
  • 31 juli 2022: Aanpassingen in PDF met startpunten van solo begeleidingspatronen en een Combinatie patroon toegevoegd van melodie met begeleiding links.
  • 7 april 2022: Nieuw
Geen reactie's

Geef een reactie