Balafoonmeeting op 5 juni 2021 - Blog - De Balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
29816
post-template-default,single,single-post,postid-29816,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Balafoon Meeting 5 juni 2021

Balafoonmeeting op 5 juni 2021

Na een tijd waarin iets organiseren van activiteiten niet mogelijk was door de pandemie, kon ik eindelijk weer aan de slag met een balafoonmeeting op 5 juni 2021. Hoewel mijn lesgroepen gedeeltelijk konden doorgaan tijdens de lockdown, waren er toch ook veel uitgevallen. Gedurende die periode had ik – in de hoop van versoepelingen – verschillende data in het voorjaar gereserveerd om iets extra’s te doen. Op 5 juni kwamen die versoepelingen en ik had net ook die dag al als optie staan. 15 leerlingen hebben gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid om weer een impuls te geven aan hun balafoonspel.

Ik houd mijn meetings tegenwoordig graag vlak bij huis, in de kapel van Amarant Het Hooge Veer, aan de Bredaseweg in Tilburg. De kapel wordt daar gebruikt als een ontmoetingsruimte en restaurant voor de bewoners van de instelling. Sommige bewoners komen tijdens de workshop dan ook af en toe binnen lopen.

In de winter had ik Youssouf al gevraagd of hij iets kon bijdragen aan de inhoud van de workshop. Via de app had hij een filmpje doorgestuurd van ‘Hènèyamou’ als voor stel om te gebruiken. Ik kende het nummer al een beetje en het was een mooie aanleiding dit weer eens op te poetsen en te verdiepen voor mijzelf. Al werkend aan dit ritme besloot ik het inderdaad te introduceren bij mijn leerlingen op 5 juni. Hènèyamou betekent ‘Gezondheid’. Het is een bevestiging dat gezondheid boven alles gaat en als je ziek bent kan je niet werken. Tijdens de workshop moest ik wel af en toe denk aan Bintou, de vrouw van Youssouf die dit voorjaar een herseninfarct kreeg. Ze is wel herstellend maar haar gezondheid heeft helaas een flinke deuk gekregen. Laten we hopen dat ze goed revalideert.

Tijdens de workshop hebben we gelijk maar even twee nummers die in bijna alle groepen gespeeld worden, opgehaald en lekker doorgespeeld Bo Yaro en ‘Woro Ma Bwe‘. Ook is er nog een filmpje gemaakt voor de promotie van mijn vierdaagse workshop tijdens het Zomeratelier Loon op Zand vanaf 9 augustus. Na een dag hard werken en muziek maken met een deel van de mensen nog nagekletst met soep en hapjes.

No Comments

Post A Comment