Bala dance - Modern - De Balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
29521
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-29521,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Bala Dance

Laatst aangepast op 23 april 2022

B Bala Dance is een modern muziekstuk van Gert Kilian voor de pentatonische balafoon. Het is een prima stuk om solo te spelen en de onafhankelijkheid van twee handen te oefenen. De twee patronen zijn les van elkaar te bestuderen. Vervolgens kunnen de twee intro’s bij de patronen ervoor, respectievelijk er tussen gezet worden. Speel Bala Dance!

Bala Dance

De workshop in Frankrijk waar ik Bala Dance leerde.

Samenwerking met Aly Keita – Gert Kilian

Samen met Aly Keita maakt Gert Kilian een les-DVD met instructies, filmpjes, een documantaire, een performance en meer. Een stukje uit de promotie tekst van de uitgever:

Een dvd-lesmethode

Deze methode presenteert de technieken voor het spelen van de balafoon. Het stelt voor om traditionele stukken te leren spelen op een of twee pentatonische balafonen, evenals de marimba, xylofoon of vibrafoon. (Kanouzo – Boro Domborola – Djamanatigy – Fanta Mangkane en Thindoro).
Gecoördineerde onafhankelijkheid wordt bestudeerd dankzij de gedetailleerde presentatie van elk patroon: hand voor hand, zin voor zin. De mogelijkheid tot looping en meespelen vergemakkelijken het werk en maken het mogelijk om met Aly Keita te spelen.

Een documentaire film – Hemel tussen de klankstaven

In het hart van de bush in Mali, in het kleine dorpje Konsankuy, keert Aly Keita terug naar zijn roots. Voor de eindejaarsfeesten spelen de dorpsmuzikanten en de groep Super Zamaza, met Aly als gastster, de stukken uit de methode op de dvd in hun oorspronkelijke context. In de tuin van de Griots in het dorp onthullen Youssouf en Aly Keita ons de geheimen van het maken van balafoons. We ontdekken hoe muziek deel uitmaakt van hun dagelijks leven.

Een boekje – 100 pagina’s

Dit boekje bevat de partituren van de stukken die op de dvd zijn afgespeeld. Er is ook een fotocollectie, de geschiedenis van de balafoon en zijn sociaal-culturele omgeving, technische uitleg en een interview met Aly Keita die dit werk voltooit.

Bala Dance

Bronnen:

Gert Kilian, Montesquie – Volvestre, Zuid Frankrijk, 2008, 2010

update geschiedenis
  • 23 april 2022: Enkele cosmetische aanpassingen
  • 21 maart 2021: Nieuw op de website.
No Comments

Post A Comment