Makousa - West Afrika - Balafoonritmes - Paul Nas
19374
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19374,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Makousa

Laatst aangepast op 1 november 2019

M Makousa (Makoussa, Makossa) is een ritme uit Mali / Burkina Faso. Manou Dibango (uit Kameroun) heeft er een kleine hit mee gehad (Volgens sommige de eerste disco-nummer!). Daga Madou Coulibali, uit Kouana, in Mali, schoonvader van Youssouf Keita, heeft het nummer getransformeerd voor balafoon.

Makossa is een muziekstijl uit Kameroun. In de Douala-taal uit Kameroun betekent het letterlijk ”Ik dans”. In het Bambara / Dioula zou Makoussa ‘tegenslag in het leven’ of ‘ongeluk’ betekenen. Apolo (in het Djoula) is een oog-infectie. Een soort van oog-irritatie die zo’n 2 a 3 weken aanhoudt, en waarvan geloofd wordt dat het overdraagbaar is door iemand aan te kijken. Apolo schijnt ook een etnische groep te zijn in Ivoorkust.
Wa la la bwa (in het Bwaba) = ik geloof het, het klopt!

Apolo Makousa, Apolo Makousa, Apolo Makousa, Apolo Makousa
Wa la le bwa, Makousa (of ook Wa la la Bjo, Makousa)

Michael Jackson liet zich door Manou Dibango inspireren voor het nummer “I want to be startin’ something”. Het fenomeen ‘Een mama appelsap-liedje’ komt hiervandaan; Je hoort Nederlands, waar een andere taal gesproken wordt.

I said you wanna be starting something, You got to be starting something
It’s too high to get over, too low to get under
You’re stuck in the middle, and the pain is thunder
mama se, mama sa ma Makousa

 


Hierboven een opname gemaakt in Konsankuy in Mali in 2011. Drie balafoons worden gespeeld door Youssouf  Keita, Kassim Keita en Ali Keita (solist).

Bronnen:

Aly, Youssouf & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali, januari 2011,
Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2016 / 2017.

Update geschiedenis
  • 1 november 2019: Extra patroon; patroon E
  • 4 oktober 2018: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • december 2017: Nieuw!
Geen reactie's

Geef een reactie