Makousa - West Afrika - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
19374
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19374,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Makousa

Laatst aangepast op 7 november 2021

M Makossa (Makousa, Makoussa) is een muziekstijl uit Kameroun. In de Douala-taal uit Kameroun betekent het letterlijk ”Ik dans”. Manu Dibango (uit Kameroun) heeft met het nummer ‘Makossa’ een kleine hitje gehad (Volgens sommigen het allereerste disco-nummer!). Daga Madou Coulibali, uit Kouana, in Mali, schoonvader van Youssouf Keita, heeft het nummer getransformeerd voor balafoon in Bwaba traditie.

 

Apolo Makousa, Apolo Makousa,

Apolo Makousa, Apolo Makousa
Wa la le bwa, Makousa

of  (Wa la la Bjo, Makousa)

Michael Jackson liet zich door Manu Dibango inspireren voor het nummer
“I want to be startin’ something”. Het fenomeen ‘Een mama appelsap-liedje’ komt hiervandaan; Je hoort Nederlands, waar een andere taal gesproken wordt. (Daar weer op geïnspireerd, heb ik zelf patronen C en D gemaakt.)

I said you wanna be starting something,

You got to be starting something
It’s too high to get over, t

oo low to get under
You’re stuck in the middle,

and the pain is thunder
mama se, mama sa ma Makoussa

 


Hierboven een opname gemaakt in Konsankuy in Mali in 2011. Drie balafoons worden gespeeld door Youssouf  Keita, Kassim Keita en Ali Keita (solist).

Makousa

In 2011 schreef ik me in voor mijn eerste workshop balafoon in Afrika. In het dorpje Konsankuy (70 kilometer van San), vond de workshop plaats. We logeerden in een missiepost op enkele kilometers van het dorp. We liepen s’ochtends naar Konsankuy en werden daar de hele dag opgevangen met maaltijden en een workshop onder een grote mango-boom. We waren met Eric, Frieder, Gert en ikzelf en kregen les van Youssouf & Kassim Keita. Ook Aly Keita, broer van Youssouf kwam twee dagen om les te geven. Op de foto staat ook nog Farabè Dembele, assistent in opleiding bij Youssouf.

Bronnen:

Aly, Youssouf & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali, januari 2011,
Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2016 / 2017.

Update geschiedenis
  • 7 november 2021: PDF geheel herzien, ook teksten aangepast
  • 1 november 2019: Extra patroon; patroon E
  • 4 oktober 2018: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • december 2017: Nieuw!
No Comments

Post A Comment