Mandou Ba Haminee Pas - Bambara - Balafoonritme - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
24637
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24637,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Mandou Ba Haminee Pas

Laatst aangepast op 28 april 2022

M Start ritme voor veel kinderen die beginnen met balafoon spelen.
Kinderen die belangstelling tonen voor de balafoon, krijgen de kans dat vrij uit te proberen en rammelen er vrolijk op los als zij achter een balafoon kruipen (dat kan al heel jong zijn). Het plezier is het belangrijkst en ondertussen leren de kinderen de balken van de balafoon kennen en herkennen. Ook kunnen ze hun ritme gevoel uittesten de vertrouwd worden met de tonen en harmonieen. Op een speelse manier wordt dan bijvoorbeeld het liedje van Mandou Ba Haminee Pas (dat ze al kennen) op de balafoon geïntroduceerd ze dit ritme onder de knie hebben, dan zijn ze blijkbaar klaar om verder te gaan met de balafoon. De vader weet dan dat kin dit de mogelijkheden heeft zich tot een echte speler te ontwikkelen. Als ze dit ritme onder de knie hebben, dan zijn ze blijkbaar klaar om verder te gaan met de balafoon.

‘Alle kinderen van Mandou, zijn niet tevreden met hun moeder.
Wat zij is soms streng!’

Kinderen zingen het Bambara / Djoula-liedje van Mandou Ba Haminee Pas mee op de klanken van patroon A.
Als je patroon A kan spelen, en je gaat aan de andere kant van de balafoon zitten en speelt dezelfde motoriek (met het kruisje aan de andere hand), heb je ook een passend patroon!

Kinderen oefenen Balafoon in Konsankuy, Mali

Kinderen oefenen balafoon in Kwinima, Bobo Dioulasso

Mandou Ba Hamine Pas

Ook in Bobo zagen we dat kinderen al jong, zelf aan de slag gaan met balafoon spelen. Hier een groepje aan het oefenen. Het was vlak bij ons op de hoek, bij ons in de straat waar ons Hotel Zion ligt.

Bronnen:

Youssouf & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2011,
Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2017

Update geschiedenis
  • 28 april 2022: PDF compacter gemaakt
  • 1 maart 2020: Meer informatie toegevoegd.
  • 12 augustus 2019: Nieuw!
No Comments

Post A Comment